Η ιστορία του Τμήματος

Το Τµήµα Ηλεκτρονικών Μηχανικών Τ.Ε του Α.Ε.Ι. Πειραιά Τ.Τ µπορεί να θεωρηθεί σαν το Τµήµα µε την πιο µακρά ιστορία στο χώρο των Α.Ε.Ι. Τ.Τ. Αυτό δικαιολογείται από το γεγονός ότι προέρχεται από την ενοποίηση των δύο παλαιοτέρων σχολών, που υπηρέτησαν την ηλεκτρονική παιδεία στη χώρα µας: της Ανωτέρας Σχολής Ηλεκτρονικών Αναστασιάδη και του Τµήµατος Ηλεκτρονικών της Σιβιτανιδείου Σχολή.

anastasiadis Η ιστορία καταγράφει ότι η Ραδιοτεχνική Σχολή Αθηνών, η πρώτη σχολή Ηλεκτρονικής Παιδείας στη χώρα µας ιδρύεται, µε απόφαση του τότε υπουργού Εθνικής Οικονοµίας, το Σεπτέµβριο του 1947. Το πρόγραµµα της Σχολής, που δηµοσιεύεται µε την Υπουργική απόφαση 166246/10-10-1951, ακολουθεί και ο «Ευκλείδης» της Θεσσαλονίκης, όπως και η Σιβιτανίδειος Σχολή, που ιδρύει Σχολή Ραδιοτεχνιτών και Ραδιοηλεκτρολόγων το Φεβρουάριο του 1957. Το Σεπτέµβριο του 1965, µετά από σχετική υπουργική απόφαση, οι σχολές Ραδιοηλεκτρολόγων, όπως η Ραδιοτεχνική Σχολή Αθηνών, η Σιβιτανίδειος Σχολή και ο «Ευκλείδης» της Θεσσαλονίκης, µετονοµάζονται σε Ανώτερες, ενώ τον Ιανουάριο του 1967 δηµοσιεύεται το νέο πρόγραµµα τριετούς φοίτησης των Ανωτέρων αυτών Σχολών.Τον Αύγουστο του 1970 ιδρύονται τα Κ.Α.Τ.Ε., που από τον Απρίλιο 1977 µετεξελίσσονται στα Κέντρα Ανωτέρας Τεχνικής και Επαγγελµατικής Εκπαίδευσης (Κ.Α.Τ.Ε.Ε.). Το 1981 η Ανωτέρα Σχολή Ηλεκτρονικών Αναστασιάδη (Α.Σ.Η.Α.) εντάσσεται στο Κ.Α.Τ.Ε.Ε. Πειραιά, όπου ήδη ανήκε η Σιβιτανίδειος Ανωτέρα Σχολή Ηλεκτρονικών. Με την ίδρυση των Τ.Ε.Ι. (Ν.1404/83) οι δύο σχολές βρίσκονται στο Α.Ε.Ι. Πειραιά Τ.Τ. , όπου µαζί συγκροτούν το Τµήµα Ηλεκτρονικής. Με τον Νόμο 2916 του 2001 το Τμήμα Ηλεκτρονικής εντάσσεται επίσημα στην Ανώτατη Εκπαίδευση και απο το 2013 μετονομάζεται σε Τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών Τ.Ε. (Π.Δ. 69, ΦΕΚ 119/28-5-2013).

Όλα αυτά τα χρόνια οι απόφοιτοι του Τµήµατος έχουν καλύψει µε επιτυχία την αυξανόµενη ζήτηση για εξειδικευµένα στελέχη σε όλους τους τοµείς των ηλεκτρονικών. Σήµερα, χάρις σε ένα πρόγραµµα σπουδών που συνεχώς ανανεώνεται, οι σπουδαστές του Τµήµατος αποκτούν µια βασική και σύγχρονη γνώση σε όλους τους κύριους τοµείς της ηλεκτρονικής, όπως τα αναλογικά και ψηφιακά ηλεκτρονικά, οι τηλεπικοινωνίες, τα µικροκύµατα, οι κεραίες, τα RADAR, τα συστήµατα αυτοµάτου ελέγχου, η επεξεργασία δεδοµένων, οι µικροϋπολογιστές, οι µικροελεγκτές, τα δίκτυα υπολογιστών και τα συστήµατα ψηφιακής επεξεργασίας σήµατος και εικόνας.

 

 

 Ομιλία του Προέδρου του Τμήματος Αν. Καθηγητή Σάββα Βασιλειάδη στο Συνέδριο eRA-7, 27-30/09/2012 , με τίτλο "PIONEERS OF CONTROL IN GREECE"

 

Ομιλία του καθηγητή Ευάγγελου Σερβετά προς τους αποφοίτους του Τμήματος, Ιανουάριος 2013

                                                                                                                                                                                                                                                                              

 

Το τμήμα Ηλεκτρονικής άλλοτε......Επίσκεψη στην Intrakom S.A., αρχές δεκαετίας 1990. Φώτης Μαντάς, Κώστας Ζίγκηρης, Μαρία Παπαδάκη, Κλεάνθης Πρέκας, Σπύρος Δαφνής, Στέφανος Τσιτομενέας - όλοι νέοι και ωραίοι!!!

 

 

Το τμήμα Ηλεκτρονικής άλλοτε......Επίσκεψη στην Intrakom S.A., αρχές δεκαετίας 1990. Στέλιος Καπετανάκης, Κλεάνθης Πρέκας, Γιώργος Καρατζάς, Ρίζος Ρίζος, Σπύρος Δαφνής, Στέφανος Τσιτομενέας, Μαρία Παπαδάκη, Ηρακλής Δημόπουλος, Γεράσιμος Δημητρακόπουλος, Γιάννης Κωστής, Γιώργος Σύρος, Στέλιος Πετράκης, Θανάσης Παπαδόπουλος, Λάζαρος Σιδηράς.

Επικοινωνείστε Μαζί Μας

Γραφείο: ZB 213 (Ημέρες/ Ώρες : Τρίτη-Τετάρτη-Πέμπτη 10:00 - 12:00 )

  • Τήλ: +30-210-538-1225
  • Fax: +30-210-538-1226