ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ Φ/Β «ΗΛΙΟΣΦΑΙΡΑ», ΒΙ.ΠΕ. ΤΡΙΠΟΛΗΣ

 

Ο αναπληρωτής καθηγητής κ. Ε. Κυριάκης-Μπιτζάρος διοργάνωσε εκπαιδευτική επίσκεψη για τους φοιτητές στο εργοστάσιο κατασκευής φωτοβολταϊκών πλαισίων “ΗΛΙΟΣΦΑΙΡΑ” στη βιομηχανική περιοχή (ΒΙ.ΠΕ.) Τρίπολης. Η επίσκεψη διοργανώθηκε στα πλαίσια του μαθήματος “Μικροηλεκτρονική – VLSI” αλλά η συμμετοχή των φοιτητών ήταν ελεύθερη. Η επίσκεψη ήταν ημερήσια και πραγματοποιήθηκε με επιτυχία την Παρασκευή 15 Ιουνίου 2012. Τους φοιτητές συνόδευσαν εκτός από τον κ. Κυριάκη-Μπιτζάρο και οι καθηγητές κκ. Νικόλαος Σταθόπουλος, Γεώργιος Βόκας και Μαρία Ραγκούση.

Στις εγκαταστάσεις της εταιρίας μας υποδέχθηκαν οι κύριοι Χρήστος Σαρηγιαννίδης, διευθυντής της μονάδας, Κων/νος Κοτσοβός, Μηχανικός Φωτοβολταϊκών και Στέλιος Πολυμενάκος, Μηχανικός Παραγωγής. Αρχικά έγινε μία σύντομη περιγραφή των διαδικασιών κατασκευής των φωτοβολταϊκών πλαισίων με την τεχνολογία των λεπτών υμενίων (micromorph) σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στην είσοδο του εργοστασίου. Ακολούθησε διαχωρισμός σε δύο ομάδες και  ξενάγηση από τους κυρίους Κ. Κοτσοβό και Σ. Πολυμενάκο σε όλες τις εγκαταστάσεις του καθαρού χώρου. Κατά τη διάρκεια της ξενάγησης έγινε λεπτομερής περιγραφή του εξοπλισμού, και των διαδικασιών  που εφαρμόζονται σε κάθε βήμα της γραμμής παραγωγής από την είσοδο του υψηλής καθαρότητας υαλοπίνακα που χρησιμοποιείται ως υπόβαθρο για την κατασκευή των φωτοβολταϊκών στοιχείων έως την συσκευασία του, πλήρως χαρακτηρισμένου, τελικού προϊόντος. Οι φοιτητές έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα διάφορα συστήματα υψηλής τεχνολογίας που βρίσκονται μέσα και έξω από τον καθαρό χώρο (σύστημα εγχάραξης με laser, θάλαμοι εναπόθεσης με πλάσμα, συστήματα μετρήσεων και χαρακτηρισμού, συστήματα αυτομάτου ελέγχου, ρομποτικοί βραχίονες κλπ) τα οποία είδαν για πρώτη φορά σε μία ολοκληρωμένη γραμμή παραγωγής.

Στη συζήτηση που ακολούθησε μετά το τέλος της ξενάγησης, έγινε διερεύνηση των δυνατοτήτων συνεργασίας των δύο φορέων στα πλαίσια αναπτυξιακών και ερευνητικών προγραμμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Επίσης, αποφασίστηκε να οργανωθεί μία διάλεξη στο ΤΕΙ Πειραιά κατά το επόμενο ακαδημαϊκό έτος, για να παρουσιαστούν η τεχνολογία και οι δραστηριότητες της εταιρίας στους φοιτητές του τμήματος. Τέλος, από τη πλευρά των υπευθύνων της εταιρίας εκφράσθηκε η επιθυμία να επαναληφθεί η επίσκεψη αυτή και στα επόμενα ακαδημαϊκά έτη.

Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τους κυρίους Κ. Κοτσοβό και Σ. Πολυμενάκο για τις ενδιαφέρουσες περιγραφές και επιδείξεις που έκαναν καθώς και για τη μεγάλη τους υπομονή και προθυμία με την οποία απάντησαν στο πλήθος των ερωτήσεων των φοιτητών. Ευχαριστούμε και τη διεύθυνση του εργοστασίου για την φιλόξενη υποδοχή και την ευκαιρία που έδωσε στους φοιτητές να δουν από κοντά μία τόσο υψηλής τεχνολογίας εγκατάσταση.

 

dscf3994

 

 dscf3995

 

 

dscf3997

 

Ο διοργανωτής κ. Κυριάκης-Μπιτζάρος, η ομάδα φοιτητών του Τμήματος και οι συνοδοί καθηγητές Ν. Σταθόπουλος, Γ. Βόκας και Μ. Ραγκούση, με την απαραίτητη … περιβολή ασφαλείας!

 

Επικοινωνείστε Μαζί Μας

Γραφείο: ZB 213 (Ημέρες/ Ώρες : Τρίτη-Τετάρτη-Πέμπτη 10:00 - 12:00 )

  • Τήλ: +30-210-538-1225
  • Fax: +30-210-538-1226