Εκπαιδευτική Επίσκεψη στο Αμαξοστάσιο της «Αττικό Μετρό» στον Ελαιώνα

 

 

 

Οι φοιτητές του Τμήματος Ηλεκτρονικών Μηχανικών Τ.Ε. πραγματοποίησαν εκπαιδευτική επίσκεψη στο Αμαξοστάσιο της «Αττικό Μετρό» (ΣΤΑ.ΣΥ.) στον Ελαιώνα, την Πέμπτη 20 Μαρτίου 2014. Η επίσκεψη οργανώθηκε από τον καθηγητή του Τμήματος Γιώργο Βόκα και συμμετείχαν περί τους 40 φοιτητές. Τους φοιτητές συνόδευσαν οι καθηγητές του Τμήματος Στάθης Κυριάκης-Μπιτζάρος, Μαρία Ραγκούση και από το τεχνικό προσωπικό ο Αλέκος Μαντάς.

Οι συμμετέχοντες συναντήθηκαν στις 8.30 πμ. στο Σταθμό Μετρό «Ελαιώνας» και πεζή πήγαν στο Αμαξοστάσιο της «Αττικό Μετρό», όπου παρακολούθησαν δίωρη τεχνική παρουσίαση και στη συνέχεια επίσκεψη του συνεργείου και ενημέρωση για τις εργασίες συντήρησης συρμών.

Στις εγκαταστάσεις της εταιρίας, υποδέχθηκαν τους φοιτητές οι κκ. Κωνσταντίνος Χρονόπουλος, Τεχνικός Διευθυντής, Κωνσταντίνος Σαρρής, Υπεύθυνος Μηχανικός και Βασίλειος Καππάτος, Μηχανικός.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης είχε δύο σκέλη:

1ο σκέλος: Στο Εκπαιδευτικό Κέντρο της «Αττικό Μετρό» οι συμμετέχοντες φοιτητές και καθηγητές παρακολούθησαν τεχνικό σεμινάριο με θέμα "Ηλεκτρονικά Ισχύος στο Μετρό της Αθήνας" το οποίο διήρκεσε περίπου 1.30 ώρα, μαζί με τις ερωτήσεις των φοιτητών και τις απαντήσεις των υπευθύνων μετά την παρουσίαση. Συγκεκριμένα, παρουσιάστηκαν εκτενώς τα τεχνικά χαρακτηριστικά των τριών διαφορετικού τύπου συρμών που δρομολογεί σήμερα η «Αττικό Μετρό» στην Αθήνα, τα συστήματα κίνησης και οι αυτοματισμοί τους, τα ηλεκτρονικά ισχύος που χρησιμοποιούν για τον έλεγχο της ταχύτητας, την άνεση κατά τη μεταφορά, την εξοικονόμηση ενέργειας και την ασφάλεια των επιβαινόντων. Ιδιαίτερη αίσθηση και εντύπωση προκάλεσε στους φοιτητές το γεγονός ότι τα Ηλεκτρονικά Ισχύος και οι Αυτοματισμοί που τους συνοδεύουν είναι υπεύθυνοι όχι μόνο για την ομαλή εκκίνηση και σταθεροποίηση της λειτουργίας ενός συρμού αλλά και για την εξοικονόμηση ενέργειας που επιτυγχάνεται και που πραγματοποιείται μέσω της επιστροφής ενέργειας στο δίκτυο κατά την επιβράδυνση των συρμών και την εκμετάλλευσή της από άλλους συρμούς που βρίσκονται στο ίδιο τμήμα του δικτύου εκείνη τη στιγμή. Εντύπωση προκάλεσαν επίσης στους φοιτητές οι διαδικασίες ελέγχου και συντονισμού για την ασφάλεια λειτουργίας των συρμών μεταξύ τους οι οποίες πραγματοποιούνται μέσω αυτοματισμών που οδηγούν κατάλληλους μετατροπείς (Ηλεκτρονικά Ισχύος) και οι οποίοι με τη σειρά τους κινούν τους ηλεκτροκινητήρες. Ηλεκτρονικό αντίγραφο της παρουσίασης δόθηκε σε κάθε συμμετέχοντα.

2ο σκέλος: Επίσκεψη στο χώρο ρύθμισης και συντήρησης των συρμών, που διήρκεσε δύο περίπου ώρες. Στο χώρο αυτό βρίσκονταν τέσσερις (4) νέοι, υπερσύγχρονοι συρμοί κατηγορίας ΙΙΙ, υπερυψωμένοι ώστε να μπορούν οι φοιτητές να διερευνήσουν και να αντιληφθούν τη διευθέτηση και την συνεργασία όλων των ηλεκτρομηχανολογικών μερών κάτω από ένα συρμό. Για την καλύτερη κατανόηση και συσχέτιση με όσα παρουσιάστηκαν προηγουμένως στο τεχνικό σεμινάριο, οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε 2 ομάδες των 20 περίπου ατόμων οι οποίες υπό την καθοδήγηση των κκ. Χρονόπουλου και Σαρρή ξεναγήθηκαν καθ’ όλο το μήκος μιας αμαξοστοιχίας και ενημερώθηκαν για όλα τα συνιστώντα ηλεκτρομηχανολογικά μέρη και τα σχετικά Ηλεκτρονικά Ισχύος που οδηγούν τις ηλεκτρικές μηχανές – είτε ως κινητήρες, ρυθμίζοντας την ταχύτητα, είτε ως γεννήτριες, επιστρέφοντας στο τοπικό δίκτυο την ηλεκτρική ενέργεια που λαμβάνεται από μετατροπή της κινητικής κατά την επιβράδυνση του συρμού.

Για την πολύ ενδιαφέρουσα αυτή εκπαιδευτική επίσκεψη, το Τμήμα ευχαριστεί θερμά την εταιρία, αλλά και ιδιαιτέρως τους κκ. Χρονόπουλο και Σαρρή, τόσο για την άριστη διοργάνωση όσο και για τις άκρως ενδιαφέρουσες περιγραφές και επιδείξεις που έκαναν στους φοιτητές καθώς και για τη μεγάλη τους υπομονή και προθυμία με την οποία απάντησαν στον καταιγισμό των ερωτήσεων και αποριών τους. Οι φοιτητές έμειναν εντυπωσιασμένοι από την εκπαιδευτική αυτή επίσκεψη, η οποία τους έδωσε την ευκαιρία να δουν από κοντά μία τόσο σημαντική εφαρμογή των Ηλεκτρονικών Ισχύος στην πράξη. Τέλος αξίζει να επαινεθεί και η άψογη συμπεριφορά των φοιτητών καθ’ όλη τη διάρκεια της επίσκεψης στο χώρο συντήρησης του Αμαξοστασίου, όπου εκτός από το ζωηρό ενδιαφέρον που έδειξαν, τήρησαν με απόλυτη προσοχή όλες τις υποδείξεις ασφαλείας των υπευθύνων.

 

Δείτε φωτογραφίες από την επίσκεψη

Επικοινωνείστε Μαζί Μας

Γραφείο: ZB 213 (Ημέρες/ Ώρες : Τρίτη-Τετάρτη-Πέμπτη 10:00 - 12:00 )

  • Τήλ: +30-210-538-1225
  • Fax: +30-210-538-1226